Welke (voer)beloning neem jij mee naar de training?

Wat is de beste beloning voor jouw hond?

Als je met je hond aan het trainen ben, kan je er niet omheen: je beloont je hond als hij iets doet wat jij goed vindt. Maar ja, met wat? Hoe houd je jezelf en je hond gemotiveerd om te blijven trainen?

Heel vaak hoor ik cursisten zeggen: thuis kan ik trainen met zijn eigen brokken, maar hier op het trainingsveld draait hij letterlijk z'n kont naar me toe als ik daar mee aankom. Wat moet ik dan wel meenemen waar hij aandacht voor heeft?

Mensen die bij ons trainen, kennen de volgende riedel wel:

Hoe meer afleiding in de omgeving, hoe hoger de beloning moet zijn!

En zo is het ook! Je kunt je voorstellen dat als jij met je pup in de woonkamer aan het trainen bent terwijl je alleen thuis bent, dat je pup het fantastisch vindt om in plaats van uit de voerbak de brokjes één voor één te verdienen met een trainingssessie. Doe je exact dezelfde oefening op het trainingsveld, voel je je ineens even erg voor schut staan omdat je net met je grote mond had gezegd dat je pup deze oefening goed onder de knie had en deze je nu zit aan te gapen met; okay, wàt wil je precies van mij?

Tja. Sta je dan met je goede gedrag. Je hond wil opeens niet meer werken voor de brokken. Maar dat is dus heel logisch! Op zo'n trainingsveld zijn enorm veel prikkels die je thuis in de woonkamer niet hebt, denk aan de andere honden, het grasveld met vele geurtjes, de mensen om je heen, de instructeur die af en toe nog de nodige instructies geeft, als je buiten traint de weersomstandigheden of de materialen waarmee gewerkt wordt.

Maar wat dan wel?

Veruit de meeste honden kan je heel goed trainen met een voerbeloning (eventueel in combinatie met de clicker). Zorg er dan in ieder geval voor een minimaal 3 soorten voer mee te nemen naar de les: 'gewone' voertjes, lekkers en extra lekkers.

Voorbeelden:

  • Gewone voertjes | Dagelijkse voer (brokken) of 'geurloze' hondensnoepjes zoals een emmer met botjes (snoepjes in de vorm van minibotjes).
  • Lekkers | Voer waar geur aan zit: vleessnacks zoals eenden- of kipfilet, brokken van een ander merk (bijv. Virbac),  Frolics in kleine stukjes.
  • Extra lekkers | Voer waar enorm veel geur aan zit èn ze normaliter niet (vaak) krijgen: ontdooide ongefrituurde frikandel/hamburger, runderlong, (Naturis) trainingsworsten, likje pindakaas/leverworst.

P.S. Hondenschool Epe verkoopt ook trainingsworsten van het merk Naturis. Klik hier voor meer informatie.

Als je hond het goed doet op de gewone voertjes, dikke prima! Train dan lekker met de eigen brokken. Merk je dat je hond het daar op les niet voor doet? Wissel het af met stukjes lekkers. En als je hond op een bepaald moment even totaal geen focus lijkt te hebben; gooi dan je extra lekkers in de strijd totdat je de aandacht weer hebt!

Waarom nu de opbouw van gewoon voer naar extra lekkers? Het geheim draait om geur. Probeer de neus te prikkelen! De reuk is het belangrijkste zintuig van je hond en uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat er een extra groot gedeelte van het hondenbrein is bestemd voor het herkennen van geuren.

Wat kunnen wij daar nu mee? Door te werken met geur, prikkel je de neus en daarmee het brein van je hond en tadáá; de focus van je hond gaat naar wat jij in je handen hebt en je hebt weer aandacht!

Dus:

Hoe intenser de afleidende prikkel is, hoe intenser de geur van de voerbeloning moet zijn.

En stop de brokjes en het lekkers ook gewoon lekker in één beloningstasje, zodat de brokjes ook een beetje ruiken naar het lekkers. Let op: stop het extra lekkers wel in een apart zakje, zodat het wel echt extra lekkers blijft.

Maar mijn hond werkt niet voor voer, wat nu?

Als je thuis al het hele rataplan aan voertjes hebt uitgeprobeerd en je hond doet het er gewoon echt niet voor, dan zijn er gelukkig wel alternatieven. Naast stembeloning ('goedzo!') is de meest bekende alternatief: belonen met een speeltje.

Ga op zoek naar een speeltje waarmee je samen met je hond kan spelen (dus geen bal!). Denk bijvoorbeeld aan een (flos)trektouw waar je zowel mee kan apporteren als, en die is belangrijk, samen aan kan trekken.

Disclaimer: weet wel dat belonen met voer een stuk sneller en makkelijker is dan belonen met een voertje, omdat je meer tijd kwijt bent met het belonen. Daarnaast moet je hond het commando 'los' (en bij weggooien 'hier') beheersen.

Als je hond iets goed doet, combineer je stembeloning ('goedzo!') met spel (samen even trekken). Na een 'los' start je weer met de volgende oefening.

Heel veel plezier met het belonen van je hond!

Mocht je nog goede aanvullingen hebben over op welk voer of speeltje jouw hond helemaal 'aan' gaat, deel het hieronder in de reacties!

Telefoonnummer:

E-mail:

Social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Hondenschool Epe!

Ben je op zoek naar een cursus voor je hond, in een groep of juist bij jullie thuis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vinden het belangrijk dat de hond én 'baas' gezien worden, dus houden we onze groepen bewust klein en is er tijdens de les ruimte voor persoonlijke aandacht of we plannen een privéles.

Vragen? Stuur een WhatsAppbericht naar 06-38995572 of mail naar info@hondenschool-epe.nl. We horen graag van jullie!