Veelgestelde vragen

Algemeen

Op dit moment bieden we drie categorieën cursussen aan:

 • Puppycursus
  • Doorlopende puppycursus (maandag, zaterdag)
  • Vast programma (dinsdag, woensdag, vrijdag)
 • Puberpupcursus
  • Alleen op dinsdag, woensdag of vrijdag.
 • Vervolgcursus
  • Doorlopende vervolgcursus (maandag, zaterdag)
  • Gehoorzaamheid & Behendigheid (dinsdag, woensdag, vrijdag)

Voor meer informatie over de inhoud van deze lessen, zie deze pagina.

Hondenschool Epe heeft de beschikking over een trainingsveld op het terrein van Dierenpension Shanai aan de Kanaalweg 76 te Vaassen.

 

Vanaf de Kanaalweg ga je een onverharde weg op en neem je de 1e afslag rechts. Je rijdt onder het geitenviaduct door en komt terecht op de gedeelde parkeerplaats van Hondenschool Epe en Dierenpension Shanai.

 

Het trainingsveld bevindt zich naast de parkeerplaats, tussen de weg met de geitenviaduct en de boerderijwinkel.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op deze website. Op die manier komen jullie in ons systeem terecht en krijgen jullie van ons bericht met daarin in welke groepen er nog plek is en wanneer jullie kunnen beginnen met de cursus. 

Dit varieert enorm per periode en hangt ook af van op welke dagdelen jullie kunnen.

 

Wanneer je jouw hond via de website aanmeldt voor een cursus, staan jullie automatisch in ons systeem. Cursisten worden geplaatst op basis van hun aanmelddatum, dus het heeft wel degelijk zin om je hond op tijd aan te melden voor een cursus!

 

Na aanmelding krijg je van ons een bericht of er op de door jullie gekozen dagdelen op korte termijn plaats is. Zo niet, dan komen jullie automatisch op de wachtlijst te staan. We streven ernaar om iedereen binnen een maand te plaatsen en tot nu toe is dat afgelopen jaar nog elke keer gelukt, met een gemiddelde wachttijd van 2 weken.

Het is bij Hondenschool Epe niet verplicht om je hond in te enten met de kennelhoestvaccinatie.

 

Wel willen we eigenaren en hun niet-gevaccineerde honden vragen om afstand te bewaren van de andere honden op de gedeelde parkeerplaats met Dierenpension Shanai. Vanwege de hoge besmettelijkheidsgraad is een kennelhoestvaccinatie wel verplicht voor de honden die in het pension verblijven.

Dit is per pup/hond verschillend. Er zitten zowel voor- als nadelen aan een halsband of een tuigje. Zowel een halsband als een (Y-)tuigje zijn bij Hondenschool Epe welkom. We zijn echter géén voorstander van corrigerende tuigjes of halsbanden (slip-/jachtlijnen). Tijdens de verschillende cursussen leggen we de nadruk op het aanleren van gewenst gedrag: het netjes meelopen aan een slappe lijn.

 

Binnenkort een uitgebreide lijst met voor- en nadelen van beide opties. Tijdens de cursus kan je één van onze instructeurs vragen om een advies op maat voor jullie hond.

Puppycursus

Ja, dat kan! Het is bij Hondenschool Epe zo dat de pups, zeker de eerste paar lessen, op het veld niet bij elkaar in de buurt komen. Dat heeft te maken met een aantal redenen:

 

1. Op de puppycursus leer je hoe je pup zich op jou, als eigenaar, kan blijven focussen ondanks alle afleiding in de buurt. De afleiding bestaat dan niet alleen uit dieren in de omgeving (zoals kippen, geiten etc.), maar ook uit de andere mensen en honden op het veld.

2. Sommige pups zijn nog niet volledig ingeënt / getiterd. Met afstand tot elkaar waarborgen we de gezondheid van de honden.

3. Er zullen sommige pups tussen zitten die angstig zijn of het allemaal nog wel erg spannend vinden. Om te voorkomen dat die een nare ervaring hebben in deze belangrijke puppytijd, houden de pups dus afstand voor het welzijn van alle pups.

4. Wat later in de cursus is er zeker ruimte voor onderling contact tussen de pups op het veld, maar dan in een gecontroleerde omgeving. Zo hebben wij als instructeurs de gelegenheid om de eerste paar lessen de honden te leren kennen en te kijken welke honden wel geschikt zijn om met elkaar interactie aan te laten gaan en welke niet. Zeker in een puppycursus is het belangrijk om te gaan voor succeservaringen. Dat kunnen wij simpelweg niet waarborgen tijdens de eerste lessen, omdat de pups voor ons nog onbekend zijn. Tijdens zo’n gecontroleerd lesonderdeel zal de nadruk liggen op het leren van de lichaamstaal van de honden, wat leuk spel is en hoe zij onderling communiceren.

 

Hierom kan je volgens ons wel starten met de puppycursus voordat je pup 12 weken oud is, ook al is je pup nog niet volledig ingeënt. Maar het is en blijft natuurlijk jullie keuze.

Allereerst natuurlijk voor pups vanaf 8 weken. Wel adviseren we om je jonge pup eerst even een weekje de kans te geven om te wennen aan de nieuwe situatie (nieuwe baasjes, nieuwe omgeving, weg van het nestje) voordat jullie aan de puppycursus beginnen. Op die manier kunnen jullie alvast beginnen aan het opbouwen van een vertrouwensband en kan de pup op jou steunen als veilige basis tijdens alle nieuwe prikkels bij de eerste lessen van de puppycursus.

 

Heb je een al wat oudere pup of jonge hond waarmee je nog geen cursus hebt gevolgd? Dan is het ook verstandig om te starten met de puppycursus. Tijdens de puppycursus leer je de basisvaardigheden om je hond op te voeden, maken de honden kennis met balans- en coördinatieoefeningen (hondengym) en zal er aandacht besteedt worden aan onderwerpen zoals socialisatie, honden(lichaams)taal, opvoeding en allerlei opvoedingsperikelen.

 

Herplaatsers en honden uit het buitenland zijn ook van harte welkom!

 

Als je twijfelt over of dit de juiste cursus is voor jouw hond, dan kan je ons altijd benaderen voor een advies op maat.

Overige

In principe geldt dat wij het snelste te bereiken zijn via WhatsApp:

 • 06-39863319 (Elmi)
 • 06-54375062 (Bert)
 • 06-20382472 (Lotte)

Voor urgente zaken, neem dan contact op met Elmi. Zij is van maandag tot en met zaterdagochtend bereikbaar via WhatsApp en elke maandag- en donderdagavond telefonisch bereikbaar van 19.00 tot 21.00 uur. Voor algemene zaken of overige vragen, kan je ons ook via de e-mail bereiken via info@hondenschool-epe.nl.

 

Heb je een specifieke vraag aan één van onze instructeurs? WhatsApp geniet onze voorkeur, maar eventueel is het ook mogelijk om te mailen naar:

 • elmi@hondenschool-epe.nl (Elmi)
 • bert@hondenschool-epe.nl (Bert)
 • lotte@hondenschool-epe.nl (Lotte)

P.S. Tijdens het lesgeven nemen we geen telefoon aan zodat we al onze aandacht kunnen besteden aan onze cursisten. Vandaar dat de beller in dit geval niet altijd sneller is en onze voorkeur uitgaat naar een WhatsAppbericht. Deze beantwoorden we dan zo spoedig mogelijk.

Scroll naar top