FAQ

Algemeen

PlanWise is ons online platform. Is er iets onduidelijk? Klik op deze link voor verschillende handleidingen.

Op dit moment bieden we deze cursussen aan:

  • Puppycursus
    • Basisvaardigheden voor pups tot 6 maanden.
  • Basiscursus
    • Basisvaardigheden voor honden vanaf 6 maanden. Ook geschikt voor herplaatsers!
  • Puberpupcursus
    • Voor honden tussen 6 en 24 maanden oud.

Voor meer informatie over de inhoud van deze lessen, zie deze pagina.

Hondenschool Epe heeft de beschikking over een trainingsveld op het terrein van Dierenpension Shanai aan de Kanaalweg 76 te Vaassen.

Vanaf de Kanaalweg ga je een onverharde weg op en neem je de 1e afslag rechts. Je rijdt onder het geitenviaduct door en komt terecht op de gedeelde parkeerplaats van Hondenschool Epe en Dierenpension Shanai.

Het trainingsveld bevindt zich naast de parkeerplaats, tussen de weg met de geitenviaduct en de boerderijwinkel.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op deze website. Op die manier komen jullie in ons systeem terecht en krijgen jullie van ons bericht met daarin in welke groepen er nog plek is en wanneer jullie kunnen beginnen met de cursus. 

Dit varieert enorm per periode en hangt ook af van op welke dagdelen jullie kunnen.

 

Wanneer je jouw hond via de website aanmeldt voor een cursus, staan jullie automatisch in ons systeem. Cursisten worden geplaatst op basis van hun aanmelddatum, dus het heeft wel degelijk zin om je hond op tijd aan te melden voor een cursus!

 

Na aanmelding krijg je van ons een bericht of er op de door jullie gekozen dagdelen op korte termijn plaats is. Zo niet, dan komen jullie automatisch op de wachtlijst te staan. We streven ernaar om iedereen binnen een maand te plaatsen en tot nu toe is dat afgelopen jaar nog elke keer gelukt, met een gemiddelde wachttijd van 2 weken.

Het is bij Hondenschool Epe niet verplicht om je hond in te enten met de kennelhoestvaccinatie.

Wel willen we eigenaren en hun niet-gevaccineerde honden vragen om afstand te bewaren van de andere honden op de gedeelde parkeerplaats. Vanwege de hoge besmettelijkheidsgraad is een kennelhoestvaccinatie wel verplicht voor de honden die in het pension verblijven.

Vanaf 18 februari mogen we weer lesgeven zoals we gewend zijn te doen. Concreet: er zitten maximaal 4 honden in een groep, maar er zijn geen restricties over het aantal begeleiders en ook publiek is weer toegestaan.

Cursisten

Dit is per pup/hond verschillend. Er zitten zowel voor- als nadelen aan een halsband of een tuigje. Zowel een halsband als een (Y-)tuigje zijn bij Hondenschool Epe welkom. We zijn echter géén voorstander van corrigerende tuigjes of halsbanden (slip-/jachtlijnen). Tijdens de verschillende cursussen leggen we de nadruk op het aanleren van gewenst gedrag: het netjes meelopen aan een slappe lijn.

 

Binnenkort een uitgebreide lijst met voor- en nadelen van beide opties. Tijdens de cursus kan je één van onze instructeurs vragen om een advies op maat voor jullie hond.

Helaas krijgt tegenwoordig iedere (puber)pup of hond er wel een keer mee te maken en je ziet het vaak gebeuren bij verandering van weer. Er is bijna geen hond niet besmet met giardia, maar alleen bij honden met een lage weerstand (jonge, oude en zieke honden) uit het zich in klachten.

Mag mijn hond de les volgen?
Geef het altijd van tevoren aan bij je instructeur! Tijdens de behandeling kan je in bijna alle gevallen op een aangepaste manier de training volgen op het moment dat de behandeling aanslaat en de drol weer een beetje een vaste vorm heeft (duidelijk geen plasje diarree meer) en dus herkenbaar is als (zachte) drol. Dan kan je buiten het hek zonder contact met andere hondjes wel meedoen. We desinfecteren dan achteraf de spullen waar je hond mee in aanraking is gekomen.

Lessen kan dan onder een aantal voorwaarden:
1) Je hond blijft uit de buurt van de andere honden (minimaal 3 meter afstand).
2) Je hond blijft even in de auto tot alle andere honden op het veld zijn om er even zeker van te zijn dat hij geen snuffelende honden bij zijn achterste krijgt.
3) Op het grasveld naast/buiten het trainingsveld staan een aantal materialen, zodat jullie de les wel kunnen volgen en grotendeels kunnen meedoen. Op die manier kunnen we die spullen aan het einde desinfecteren en kruisbesmetting met andere pups voorkomen.
4) Mocht je hond poepen, dan het liefst opvangen met een bakje (wordt klaargezet) die we dan vervolgens goed kunnen desinfecteren. Mocht je hond toch op het gras poepen, dan snel oprapen in een zakje (zoveel mogelijk, met slappe drollen is dat wel eens een uitdaging) en dan spoelen we de grond daar goed na.
5) Als de les klaar is, dan pas op instructie van de instructeur je hond naar de auto brengen, zodat je hond niet één van de cursisten en hun hond tegen het lijf loopt die weggaat of komt voor de volgende les.

Wanneer je hond net of nog niet begonnen is met de behandeling of de behandeling niet aanslaat, overleg dan met je instructeur over wat verstandig is om te doen.

Helaas kan het gebeuren dat (ondanks een kennelhoestvaccinatie) je hond last krijgt van kennelhoest. Vaak verloopt het ziekbeeld heel mild. Alleen bij honden met een lage weerstand (jonge, oude en zieke honden) kan het zich in heftigere klachten uiten.

Mag mijn hond de les volgen?
Geef het altijd van tevoren aan bij je instructeur! Sowieso adviseren we om bij klachten van kennelhoest altijd even langs de dierenarts te gaan en hun advies te vragen.

 

Verder: zolang je hond kennelhoestklachten heeft, is het helaas niet mogelijk om deel te nemen aan de les vanwege de hoge besmettelijkheidsgraad. Bij de meeste honden houden de klachten uit ervaring maximaal een week aan.  Als je hond minstens een week geen klachten heeft, mag de hond weer meedoen met de lessen.

Alleen de instructeur van de cursus kan (eventueel in overleg met de cursusgroep) besluiten om de les te verschuiven naar een later moment. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld (extreme) weersomstandigheden of persoonlijke omstandigheden. Bij ziekte, zwangerschap en/of vakantie kan de cursus tijdelijk worden overgenomen door een collega.

 

Wanneer de cursist zelf om welke reden dan ook een les mist, is er helaas geen mogelijkheid om de les later in te halen.* Er is dus geen sprake van een strippenkaartsysteem. Wel kan de instructeur op verzoek doorgeven wat er in de les besproken is en welke oefeningen meegegeven zijn om thuis te oefenen. De les erna is er kort gelegenheid om vragen te stellen over de gemiste les.

 

* In zeer bijzondere gevallen (bijvoorbeeld uitval van de hond door onvoorziene blessure) kijken we uiteraard naar de mogelijkheden om alle partijen tegemoet te komen.

Puppycursus

Ja, dat kan! Het is bij Hondenschool Epe zo dat de pups, zeker de eerste paar lessen, op het veld niet bij elkaar in de buurt komen. Dat heeft te maken met een aantal redenen:

 

1. Op de puppycursus leer je hoe je pup zich op jou, als eigenaar, kan blijven focussen ondanks alle afleiding in de buurt. De afleiding bestaat dan niet alleen uit dieren in de omgeving (zoals kippen, geiten etc.), maar ook uit de andere mensen en honden op het veld.

2. Sommige pups zijn nog niet volledig ingeënt / getiterd. Met afstand tot elkaar waarborgen we de gezondheid van de honden.

3. Er zullen sommige pups tussen zitten die angstig zijn of het allemaal nog wel erg spannend vinden. Om te voorkomen dat die een nare ervaring hebben in deze belangrijke puppytijd, houden de pups dus afstand voor het welzijn van alle pups.

4. Wat later in de cursus is er zeker ruimte voor onderling contact tussen de pups op het veld, maar dan in een gecontroleerde omgeving. Zo hebben wij als instructeurs de gelegenheid om de eerste paar lessen de honden te leren kennen en te kijken welke honden wel geschikt zijn om met elkaar interactie aan te laten gaan en welke niet. Zeker in een puppycursus is het belangrijk om te gaan voor succeservaringen. Dat kunnen wij simpelweg niet waarborgen tijdens de eerste lessen, omdat de pups voor ons nog onbekend zijn. Tijdens zo’n gecontroleerd lesonderdeel zal de nadruk liggen op het leren van de lichaamstaal van de honden, wat leuk spel is en hoe zij onderling communiceren.

 

Hierom kan je volgens ons wel starten met de puppycursus voordat je pup 12 weken oud is, ook al is je pup nog niet volledig ingeënt. Maar het is en blijft natuurlijk jullie keuze.

Allereerst natuurlijk voor pups vanaf 8 weken. Wel adviseren we om je jonge pup eerst even een weekje de kans te geven om te wennen aan de nieuwe situatie (nieuwe baasjes, nieuwe omgeving, weg van het nestje) voordat jullie aan de puppycursus beginnen. Op die manier kunnen jullie alvast beginnen aan het opbouwen van een vertrouwensband en kan de pup op jou steunen als veilige basis tijdens alle nieuwe prikkels bij de eerste lessen van de puppycursus.

 

Tijdens de puppycursus leer je de basisvaardigheden om je hond op te voeden, maken de honden kennis met balans- en coördinatieoefeningen (hondengym) en zal er aandacht besteedt worden aan onderwerpen zoals socialisatie, honden(lichaams)taal, opvoeding en allerlei opvoedingsperikelen.

 

Herplaatsers en honden uit het buitenland zijn ook van harte welkom! Overleg in dat geval met ons of de puppycursus de beste optie is voor jullie situatie.

 

Heb je een al wat oudere pup of jonge hond waarmee je nog geen cursus hebt gevolgd of wel een jonge pup, maar al vaker honden gehad? Dan is de basiscursus wellicht een betere optie.

 

Als je twijfelt over of dit de juiste cursus is voor jouw hond, dan kan je ons altijd benaderen voor een advies op maat.

Basiscursus

Tijdens de basiscursus leer je de basisvaardigheden om je hond op te voeden en zal er aandacht besteedt worden aan onderwerpen zoals socialisatie, honden(lichaams)taal, opvoeding en allerlei opvoedingsperikelen.

 

Herplaatsers en honden uit het buitenland zijn ook van harte welkom!

 

Heb je een jonge pup of nog nooit eerder honden gehad? Dan is de puppycursus wellicht een betere optie.

 

Als je twijfelt over of dit de juiste cursus is voor jouw hond, dan kan je ons altijd benaderen voor een advies op maat.

Puberpupcursus

Deze cursus is voor honden tussen de 6 en 24 maanden oud en hun eigenaren, die minimaal een puppycursus* hebben afgerond.

 

* Of vergelijkbare training.

 

Als je twijfelt over of dit de juiste cursus is voor jouw hond, dan kan je ons altijd benaderen voor een advies op maat.

Staat je vraag hier niet tussen?

In principe geldt dat wij het snelste te bereiken zijn via WhatsApp: 06-38995572.

Heb je een specifieke vraag aan één van onze instructeurs? Zet dat in je bericht en we zullen het doorsturen naar de instructeur in kwestie. WhatsApp geniet hierbij onze voorkeur, maar eventueel is het ook mogelijk om te mailen naar: info@hondenschool-epe.nl.

P.S. Tijdens het lesgeven nemen we geen telefoon aan zodat we al onze aandacht kunnen besteden aan onze cursisten. Vandaar dat de beller in dit geval niet altijd sneller is en onze voorkeur uitgaat naar een WhatsAppbericht. Deze beantwoorden we dan zo spoedig mogelijk.

Welkom bij Hondenschool Epe!

Ben je op zoek naar een cursus voor je hond, in een groep of juist bij jullie thuis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vinden het belangrijk dat de hond én 'baas' gezien worden, dus houden we onze groepen bewust klein en is er tijdens de les ruimte voor persoonlijke aandacht of we plannen een privéles.

Vragen? Stuur een WhatsAppbericht naar 06-38995572 of mail naar info@hondenschool-epe.nl. We horen graag van jullie!