Wandelen versus uitlaten

Het verschil

Een hond dien je uit te laten. Als je dat niet doet, dan krijg je vieze vlekken op de vloerbedekking en een gefrustreerde hond (en baas!). De meeste mensen doen dat door een eindje met hun hond te gaan lopen. Het doel blijft meestal beperkt tot: het de hond in de gelegenheid stellen zich te ontlasten en daarna weer vlot naar huis. Kortom: wij bepalen wat hij mag doen, wanneer hij het mag doen en waar hij het mag doen.
Dan nu naar het wandelen. Wat is het doel van echt wandelen? Zeker niet alleen het doen van een plasje en poepen, hoewel veel mensen dat wel denken. Je zou je voor de verandering eens af moeten vragen, wat de hond onder een goede wandeling zou verstaan en dus niet wat jij daaronder verstaat. Wandelen met je hond is een wederzijdse activiteit van hond en baas.
N.B.Over het gecombineerd uitlaten van de hond en de smartphone wil ik het niet meer hebben. Daar heb ik hopelijk al genoeg over gezegd.
Dus: wat zou jouw hond onder een leuke wandeling verstaan?
Voor de hond is het belangrijk dat hij in zijn eigen tempo een interessante route kan volgen, vol met interessante geurtjes. Die geurtjes moeten dan natuurlijk ook wel onderzocht kunnen worden. Dus lopend aan een lange lijn (3, 5 of 10 meter, liever geen flex-lijn, tenzij je hem wilt leren trekken aan de lijn! , waardoor hij ook de nodige bewegingsvrijheid heeft. Het gaat niet om de afstand, die je aflegt met je hond, maar om de activiteit, die hij kan ontplooien: het kunnen snuffelen. Als de route interessant genoeg is, kan zo’n snuffelwandeling misschien wel een halfuur of langer duren, terwijl de afgelegde afstand feitelijk niets voorstelt. Gisteravond heeft mijn hond Dirk meer dan 20 minuten gedaan over een route van misschien 400 meter. Simpelweg omdat hij die route al een tijdje niet meer gelopen had en er dus allerlei nieuwe geurtjes te onderzoeken waren.
Veel mensen denken dat juist de afstand belangrijk is en lopen (of fietsen) kilometers met de hond aan een lijntje van pakweg een meter. Op zich niets mis mee, als je een hond hebt die veel beweging moet hebben, maar het kunnen snuffelen schiet er op die manier vaak bij in. En het kunnen/mogen snuffelen is van essentieel belang voor iedere hond. Het belemmeren van de mogelijkheid tot snuffelen kan zelfs leiden tot miscommunicatie met andere honden, agressief gedrag, probleemgedrag.
In het onderstaande artikel wordt hierop dieper in gegaan.
https://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/het-belang-van-snuffeltijd/

Telefoonnummer:

E-mail:

Social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Hondenschool Epe!

Ben je op zoek naar een cursus voor je hond, in een groep of juist bij jullie thuis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vinden het belangrijk dat de hond én 'baas' gezien worden, dus houden we onze groepen bewust klein en is er tijdens de les ruimte voor persoonlijke aandacht of we plannen een privéles.

Vragen? Stuur een WhatsAppbericht naar 06-38995572 of mail naar info@hondenschool-epe.nl. We horen graag van jullie!