Online Puppycursus

Online Puppycursus

Gezien de verhoogde vraag naar pups en de (door corona) beperkte capaciteit van hondenscholen, nemen veel mensen hun toevlucht tot het volgen van een online puppycursus. Natuurlijk springen een aantal instructeurs, al dan niet gedreven door “financiele nood”, hierop in. Het gevolg is een vloed van aanbiedingen van online puppycursussen.  Ik heb er een aantal bekeken (voor zover mogelijk) en zie behoorlijke verschillen in methodiek: van hopeloos verouderd tot redelijk actueel.

Ikzelf ben redelijk enthousiast over de (gratis) online puppycursus van Edwin Frakking. Edwin traint zonder pijn, dwang of intimidatie en dat spreek mij erg aan. Daarnaast heeft hij veel kennis van zaken en een vracht aan ervaring. Dat is natuurlijk ook gelijk een valkuil, want die twee hiervoor genoemde punten ontbreken vaak bij de cursisten. Ook al zegt Edwin in zijn filmpjes regelmatig dat hij het gewenste gedrag echt niet in 1 dag heeft aangeleerd en dat er soms weken van training aan vooraf gaan: als je ernaar kijkt, lijkt het allemaal vrij gemakkelijk te gaan. En vrijwel niemand let op de houding en lichaamstaal van Edwin zelf, terwijl dat een wezenlijk onderdeel van zijn succes is.

Dus op zich is er niets mis mee, om een goede online puppycursus te volgen, maar een online cursus is wezenlijk anders dan het volgen van puppytraining op een hondenschool. Trainen met je hond is namelijk een beginnende samenwerking tussen pup en begeleider en niet alleen het aanleren van nieuw gedrag bij je pup. Ook de begeleidende mens is aan het leren volgens het principe: onbewust onbekwaam – bewust onbekwaam – bewust bekwaam – onbewust bekwaam. Kortom: je weet vaak niet wat je verkeerd doet, omdat het onbewust gebeurt. Pas als je erop attent gemaakt wordt, wordt het bewust en kun je er wat aan doen. Het is m.i. de taak van de instructeur om naast het gedrag van de hond ook het gedrag van de begeleider te observeren en te beïnvloeden. En dat laatste is niet mogelijk bij een online hondentraining. Daarnaast heb je met het volgen van een online cursus dezelfde valkuilen als met volgen van wat voor online cursus dan ook. Te weten: geen stok achter de deur, onvoldoende zelfdiscipline, uitstel (moe, geen zin of andere prioriteiten).  Het is natuurlijk niet voor niets dat de meeste online opleidingen (LOI, NTI, enz) ook klassikaal onderwijs aanbieden.

De reden voor dit artikeltje is dat ik de laatste tijd met enige regelmaat benaderd wordt door mensen, die aan het begin van de corona-maatregelen met hun pup een online puppy hebben gevolgd en nu vijf maanden later, vragen of het mogelijk is om met hun , ondertussen, puber te komen trainen, omdat er “toch nog wel wat puntjes” zijn die verbetering behoeven. Om een beeld te krijgen van hond en begeleider, zal ik deze mensen altijd eerst verzoeken om op een bepaald tijdstip met hun hond naar de hondenschool te komen, zodat ik e.e.a. kan observeren en pas daarna een advies kan geven: puppycursus, vervolgcursus, privéles  of een afspraak met een hondengedrag -therapeut .

Telefoonnummer:

E-mail:

Social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Hondenschool Epe!

Ben je op zoek naar een cursus voor je hond, in een groep of juist bij jullie thuis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vinden het belangrijk dat de hond én 'baas' gezien worden, dus houden we onze groepen bewust klein en is er tijdens de les ruimte voor persoonlijke aandacht of we plannen een privéles.

Vragen? Stuur een WhatsAppbericht naar 06-38995572 of mail naar info@hondenschool-epe.nl. We horen graag van jullie!