Hoeveel beweging heeft een hond nodig?
De ‘uitgeputte’ hond: kwestie van verstandige doelen stellen of van een misverstand?!
Onderstaand artikel is een vertaald artikel van twee Duitse dierenartsen: Ralph Rückert, dierenarts, en Johanne Bernick, dierenarts.
De social media worden overspoeld met berichten waarin hondenbezitters zeer voldaan foto's presenteren van hun viervoetige vrienden, volledig afgemat door een activiteit van een uur of wat met hoge intensiteit - uitgeput dus eigenlijk.
Alsof deze hondenbezitters daarmee een persoonlijke heldendaad hebben volbracht. Dit soort berichten zet natuurlijk de toon, zodat anderen die er niet echt in slagen om hun dieren ‘uit te putten’, zich afvragen of ze misschien geen goede hondenbezitters zijn:
- "Ik heb twee bastaards, die buiten alleen maar willen rennen en niet moe te krijgen zijn. Vier keer per dag ga ik met ze wandelen en we gaan regelmatig naar het hondenpark zodat ze hun energie kwijt kunnen. Maar soms vraag ik me af of ze niet beter af zouden zijn met actievere hondenouders. Mensen die lange wandelingen maken en met ze gaan joggen." -
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als ervaren dierenartsen denken wij dat dit volkomen misplaatst is!
Je bent geen ‘slechte hondenbezitter’ als je je trouwe viervoeter niet elke dag tot de rand van uitputting brengt!
Integendeel, we zijn ervan overtuigd dat de overbelasting die tegenwoordig op een breed front wordt uitgeoefend, het ‘afmatten’ en het daarmee bevorderen van feitelijk ongepaste hyperactiviteit van honden, meer problemen veroorzaakt dan men zou denken.
Vanuit onze dagelijkse praktijkervaringen schatten wij de situatie zo in dat tegenwoordig talloze hondenbezitters ontzettend graag veel met hun hond(en) willen doen.
Net als hierboven in de quote: vier keer per dag wandelen en dan niet even een blokje om, waarnaast (!) diverse leuke of leerzame activiteiten zoals sport en spel, mantrailen, lijnoefeningen, behendigheid en ga zo maar door.
Tegelijkertijd zie ik met meer dan 30 jaar praktijkervaring steeds meer honden die minder stressbestendig, nerveus, overmatig angstig zijn, of iets tussen prikkelbaar en agressief in.
Honden die allesbehalve evenwichtig overkomen.
Een hond is in de eerste plaats een roofdier en daarnaast een verzamelaar van alles wat eetbaar is. We weten dat roofdieren enerzijds in staat zijn of moeten zijn tot explosieve en zeer inspannende activiteit, maar dat ze anderzijds geen poot optillen als dit niet nodig is voor hun levensonderhoud of voortplanting.
In het geval van straathonden, die hun dag zelf kunnen organiseren, is waargenomen dat volwassen dieren tot 18 uur rusten of slapen, dat ze met zo min mogelijk inspanning territoriale patrouilles uitvoeren en foerageren en dat – zodra ze de adolescentie zijn overgroeid - ze ook nooit spelen.
We zijn allemaal - zowel honden als mensen - door de natuur eigenlijk ontworpen om in situaties met schaars voedsel te kunnen voortbestaan.
Dat maakt het dagelijks ‘afpeigeren’ niet verstandig, voor zover al niet gevaarlijk, omdat het simpelweg te calorie-intensief is.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat één keer per dag belasten tot de uitputtingsgrens of zelfs daar overheen, volstrekt niets te maken heeft met het houden van dieren op een manier die aan de soort recht doet.
Jazeker, je kunt ook te weinig doen met een hond, hem te weinig beweging en activiteit bieden. Natuurlijk heeft de hond als geboren jager een zekere behoefte om te bewegen, al was het maar om in vorm te blijven.
Maar dat wordt tegenwoordig over het algemeen ruim overschat. Met als gevolg dat de hond niet meer voldoende rust of slaap krijgt - en zich daarnaar gedraagt.
De ouders onder ons weten dat van de kinderen: "na moe zijn komt dom!" Oftewel, wie over de grens van vermoeidheid gaat kan niet meer goed denken...
Conclusie: Als je een hond hebt die te zenuwachtig, te snel gestrest, te angstig of te agressief lijkt, volg dan niet als vanzelfsprekend de huidige trend van ‘(nog) meer inspanning’. Probeer in plaats daarvan meer rust in te brengen. Dat zou wonderen kunnen doen!
Onthoud: 18 uur rusten en slapen per dag! Dit geldt vanaf het begin, ook voor van nature nog overactieve jonge dieren die je bijna moet dwingen tot rusten.
Maar als je een puppy of jonge hond letterlijk tot hyperactiviteit traint, hoef je later niet verrast te zijn wanneer er zeer onaangename en moeilijk te behandelen gedragsproblemen ontstaan...
Ralph Rückert, dierenarts, en Johanne Bernick, dierenarts
27 maart 2021