Hoe je beslagen ten ijs komt met je viervoeter

Hoe om te gaan met koude temperaturen, inclusief ons winterprotocol

Elke winter is er wel weer zo´n periode met echt winterweer: of het nu winterse neerslag is in vorm van sneeuw en hagel of het 's nachts onder het vriespunt komt, waardoor alles is bevroren. Wij kleden ons warm aan, lopen wat voorzichtiger op onze snowboots en sluiten een koude wandeling af met een warme kop chocolademelk. Hoe kan jij je viervoeter het beste begeleiden als de temperaturen dalen?

Dit artikel wordt nog aangevuld met meer informatie.

Winterprotocol Hondenschool Epe
1) Tot -5 graden Celcius: de les kan gewoon doorgaan, ook met pups, zolang de honden niet langer dan 25-30 minuten achter elkaar in de kou zijn en ze in beweging blijven.
2) Tussen -10 en -5 graden Celcius: puppyles met jonge pups (<4 maanden) wordt afgezegd, voor honden tussen 4 en 18 maanden kijkt de instructeur naar ras/vacht/gewenning aan de kou, voor volwassen honden geldt hetzelfde als bij 1.
3) Op advies van de dierenarts is er géén les bij temperaturen kouder dan -10 graden Celcius. Het zou bij volwassen honden vaak wel kunnen voor maximaal 20 minuten aan één stuk en zolang ze in beweging blijven, maar voor alles wat jong/oud/te dun of geen vacht/klein/niet gewend aan kou is, is zelfs 20 minuten te lang.

Als extra daarbij:
- Niet de poten van tevoren insmeren met zalfjes/vaseline; alleen achteraf. Anders worden de poten wel koud i.t.t. wanneer ze blote voetzolen hebben.
- Wel de poten achteraf met lauw water ontdooien/afspoelen. Eventueel daarna insmeren met (honing)zalf ter verzorging. (Liever geen uiercreme/vaseline, want dat kan braken/ziekte veroorzaken.)
- Alle honden die jonger zijn dan 4 maanden, oorspronkelijk uit warm gebied komen, geen ondervacht hebben, korte/geen vacht hebben op (delen van) lijf, niet gewend zijn om langer dan 10-15 minuten in de kou te lopen per keer, klein zijn/korte pootjes hebben: trek ze een extra laag aan, in de vorm van een dekje, jasje of truitje.
- Temperaturen van hierboven gelden alleen bij droog en (bijna) windstil weer. Bij nat weer (regen, sneeuw, miezer, hagel) of als er (veel) sneeuw ligt,  zijn we genoodzaakt om op advies van de dierenarts alle lessen te staken bij vorst.

Telefoonnummer:

E-mail:

Social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Hondenschool Epe!

Ben je op zoek naar een cursus voor je hond, in een groep of juist bij jullie thuis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vinden het belangrijk dat de hond én 'baas' gezien worden, dus houden we onze groepen bewust klein en is er tijdens de les ruimte voor persoonlijke aandacht of we plannen een privéles.

Vragen? Stuur een WhatsAppbericht naar 06-38995572 of mail naar info@hondenschool-epe.nl. We horen graag van jullie!