Giardia lijkt een steeds groter probleem te worden.
Giardia
Wat is Giardia?
Giardia is een zeer besmettelijke eencellige darm parasiet, die voorkomt in het maagdarmstelsel. Giardia komt niet alleen bij honden voor, maar ook bij katten, andere dieren en mensen! Goede hygiëne is dus uiterst belangrijk! Wanneer je hond besmet is kan je het dus zelf ook krijgen. Zeker met jonge kinderen is het oppassen geblazen.
Het probleem met Giardia is dat vele honden het hebben, maar het zich niet openbaart. Een Sterke hond met goede afweer heeft er dan dus geen last van. Pas wanneer de weerstand van een Giardia dragende hond achteruit gaat , bijvoorbeeld na een periode van verhoogde stress (pension, verhuizing, vakantie) dan slaat Giardia toe. Maar ook de ogenschijnlijk gezonde honden geven de parasiet wel door!
Probleem Giardia bij puppy’s
Heel veel fokkers hebben last van een Giardia besmetting in hun kennels. Een Duits onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 70% van alle kennels een Giardia besmetting hebben. Waarom doen de fokkers daar niets aan zou je denken? Nou op de eerste plaats hoeven ze dat niet te weten. Zoals ik hierboven al schreef hebben gezonde sterke honden geen last van de besmetting. De fokker fokt een nestje puppy’s welke allemaal gezond lijken. Normale ontlasting alles in orde maar dan….
Dan gaan de puppy’s naar hun nieuwe eigenaren. Dat geeft heel veel stress en dan grijpt Giardia bij puppy’s snel om zich heen. Binnen een paar dagen nadat je je pup opgehaald hebt heb je een zieke pup met dunne, brijerige ontlasting. Al snel krijgt de fokker de schuld maar dat is dus niet helemaal terecht aangezien die zich niet bewust was van de besmetting.
Het tweede probleem met puppy’s is dat ze overal aan ruiken. Alleen al het likken aan de ontlasting van een besmette hond of drinken van water op straat is voldoende om zelf besmet te raken. En zoals hierboven beschreven, zijn er vele honden besmet zonder dat de eigenaar het weet.
Giardia hond symptomen
Wat zijn de symptomen van een Giardia besmetting? Wanneer je hond vaak last heeft van diarree is het aan te bevelen een Giardia test te (laten) doen. Diarree of slijmerige, brijachtige stinkende ontlasting is een indicatie. Soms zal een hond gewicht verliezen of wat andere vage klachten hebben maar de ontlasting is echt het hoofdsymptoom. Je kunt ervoor kiezen om de dierenarts te laten testen of dit zelf te doen. Voor dit laatste is b.v. bij https://www.hondenshop.online/product/giardia-test/ van Edwin Frakking een testkit te bestellen.
Wat te doen bij Giardia?
Het grootste probleem is dat mensen zich vaak niet aan het stappenplan houden om een Giardia besmetting op te lossen omdat ze denken dat het wel meevalt. Hou je aan onderstaand stappenplan dan zal je eindelijk van de Giardia besmetting afkomen
1. Positief op Giardia? dan vraag je aan de dierenarts een kuur Metrobactin. Het beste is een kuur LANGER! dan 5 dagen te geven Uiteraard kan een dierenarts redenen hebben om geen Metrobactin voor te schrijven. Je dierenarts kent het medisch verleden van je hond en de gezondheidstoestand van je hond.
Als je je hond zelf hebt getest, is het verstandig om een foto van de testindicator te nemen of het ding zelf mee te nemen, omdat de dierenarts zich moet kunnen verantwoorden voor de uitgifte van de medicijnen.
2. Mocht je hond positief getest zijn maar zijn er GEEN symptomen? Dan goed voer geven (graanvrij) en natuurlijke supplementen (b.v. Wagging Herbs of een ander pre/probiotica supplement) om het maag / darm kanaal te herstellen
3. Als je de hond gaat ontwormen dan beste met Panacur omdat dat ook Giardia aanpakt.
4. Goede Hygiëne is heel erg belangrijk! Gebruik Desivet Concentrate of Hibiscrub om jezelf en (het achterwerk van) je hond schoon te houden! Wanneer je niet goed schoonmaakt zal de Giardia telkens terugkomen. Was je handen, was de kussens en dekens van je hond op minimaal 60 graden, was dagelijks eens en voerbakken etc etc. Dit is echt heel belangrijk: Giardia kan lang leven buiten de hond en een herbesmetting is zo gebeurd.
5. Wanneer de ontlasting weer goed is dan niet direct aanpassingen doen! Probeer zo lang mogelijk de ontlasting goed te houden zodat de darmwand zich goed kan herstellen.
Bovenstaande is geschreven op basis van een artikel van Edwin Frakking en, helaas, ook op basis van mijn eigen ervaring. Bij twijfel altijd je dierenarts om raad vragen en medicatie uitsluitend toedienen op voorschrift van je dierenarts.
In de hondenshop online (https://www.hondenshop.online/) van Edwin zijn veel van bovengenoemde middelen te koop.
In onze herinnering
Telefoonnummer:
E-mail: