Tropische temperaturen

Hond en hitte

Elke zomer is er wel weer zo´n periode met echt tropisch weer: het is heet, de zon brandt en iedereen zoekt verkoeling. Typisch zo'n dag waarop je graag of met een ijsje op het strand of in de airconditioning zit. Hoe kan jij je viervoeter het beste begeleiden als de temperaturen stijgen?

7-tellen tegel regel: als jij zonder moeite de rug van je hand zeven seconden op een tegel/stukje asfalt kan houden, kan je hond er veilig overheen. Lukt het jou niet? Laat je hond er dan ook niet over lopen zonder bescherming (schoenen).

Plan vooruit!
Als je weet dat het warm gaat worden, zorg ervoor dat je de dag ervoor al wat maatregelen treft. Denk aan:

  • Maak hondenijsjes (zie hier 3 recepten), zodat ze de volgende dag bevroren zijn. Tip: vries een deel van hun eten in! Doe wat water in een bekertje met daarin de brokken/eventueel wat extra lekkers zoals een lik pindakaas of stukje worst en laat het bevriezen.
  • Ga op tijd naar bed, zodat je er de volgende ochtend iets eerder uit kan en je hond 's ochtends de lange wandeling kan geven voordat het te warm wordt.
  • Als je thuis geen airco hebt, laat het huis 's nachts even lekker doorwaaien/afkoelen en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk (rol)gordijnen dicht houdt, om de zon geen kans te geven het huis op te warmen door het glas heen.
  • Was alle drink- en voerbakken goed af; met warm weer vermenigvuldigen bacteriën zich snel. Het liefst het voer en water aanbieden in metalen voer- en drinkbakken. Deze zijn uit onderzoek gebleken het veiligste om te gebruiken bij warm weer. Goed schoonmaken geldt overigens voor alle vulbare kauwspeeltjes.

Op de warme dag zelf:
Elke hond is anders op een warme dag. Waar de ene hond het al lastig vindt om een ooglid open te doen terwijl ze op de koele vloer in de airco liggen, rent de andere vol energie naar buiten om te gaan chillen in de volle zon en af en toe het (honden)zwembad in te duiken. Kijk vooral ook naar wat je eigen hond aangeeft en houdt daarbij rekening met de leeftijd. Jonge honden (tot 18 maanden zeker) zijn nog niet in staat altijd de juiste inschatting te maken en gaan door de snel opgebouwde adrenaline nogal eens over hun eigen grenzen heen. Hieronder wat tips:

  • Wandelingen: 's ochtends vroeg en 's avonds laat na zonsondergang de lange rondes. Houdt het overdag echt kort* (maximaal 10 minuten), waarbij de hond de kans krijgt te ontlasten en je zo veel als mogelijk is in de schaduw loopt en het liefst op een zachte ondergrond zoals gras.
  • Zorg ervoor dat de hond overal de hele dag toegang heeft tot vers drinkwater.
  • Haal het bevroren ijsje uit de vriezer, wacht even (2 min) tot de randen iets gesmolten zijn** zodat je het bekertje kan verwijderen en zo dat de buitenkant glad aanvoelt. Dan kan je het veilig aan je hond geven. Een hersenwerkje en tegelijkertijd afkoeling!
  • Creëer voldoende schaduwplekken, zodat je hond overdag op elk tijdstip in de schaduw kan liggen of kan kiezen voor een koele plek in huis.
  • De meeste honden vinden het heerlijk om af te koelen in water: zet een hondenbadje (of zandschelp) neer met vers water. Vervang dit water elke dag!
  • Doe overdag rustig aan; de meeste honden willen niets liever dat verpuft neerliggen op zo'n dag. Wil je hond niet mee wandelen en heb je de tijd even te wachten? Laat je hond dan lekker liggen.
  • Spelen: zeker jonge honden vinden het heerlijk. Laat ze niet spelen met andere honden tijdens het heetst van de dag (ruwweg tussen 11 en 16 uur) en houdt de speelmomenten de rest van de dag kort (maximaal 3-5 minuten), mits ze de kans hebben zich direct erna af te koelen of voldoende te drinken. Dit geldt ook voor (bal-/trek)spel met mensen.
  • Heeft je hond zin in actie? Houdt hem bezig met neuswerk! Verstop voertjes in huis en tuin, geef hem een gevulde kauwspeeltje zoals Kong Classic of Kong Wobbler of wees creatief met hersenwerkjes.
  • Ga absoluut niet fietsen met je hond, waarbij je hond naast je rent als het boven de 20 graden celsius is. Kijk ook uit met fietsen als je hond in de bakfiets of fietskar zit. Zorg voor voldoende schaduw en doorstroming en houdt de ritjes kort.
  • Laat de hond niet alleen achter in de auto, tenzij je een speciaal airconditioning systeem hebt en dan alsnog: zet de auto in de schaduw en maak gebruik van een camera, zodat je de hond op afstand in de gaten kan houden. Mocht de airco falen, dan ben je er op tijd bij.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van zogenaamde 'koelmatten'. Kies een niet-giftige variant uit zoals deze, zeker bij honden die tanden wisselen, erg van kauwen houden of graag dingen slopen.
  • Heb jij een jonge pup (tot 5 maanden), een ras met een kortere snuit, dikke of donkere vacht, hartfalen, overgewicht of juist een oudere hond (vanaf 5 jaar bij grote rassen, vanaf 8 jaar bij kleine rassen)? Let dan extra goed op. Deze honden kunnen hun lichaamstemperatuur niet goed zelf reguleren en hebben een (sterk) verhoogd risico op oververhitting of een zonnesteek. Bij honden met een witte vacht of weinig haar: houd ze het liefst uit de zon of gebruik zonnebrand om te voorkomen dat de dunne huid zonder of met weinig haar verbrandt.

*Als de auto airconditioning heeft, kan je er eventueel wel op uit met je hond voor een wat langere ronde. Echter: kies dan voor een koele omgeving zoals een boomrijk bos met voldoende (veilig!) zwemwater om minimaal in te pootjesbaden en neem ook voldoende drinkwater mee. Laat je hond alsnog niet teveel rennen en neem vooral de tijd om langzaam te lopen zodat je hond vooral snuffelt. Voorkom ook te plotselinge veranderingen, zoals een bezwete hond die in één keer kopje onder in het (koudere) water springt. Lijn je hond dan aan en laat hem eerst even pootje baden om zijn temperatuur te reguleren.
**Let er dus wel goed op dat je de buitenkant iets laat ontdooien. Doe je dat niet, dan kan de tong van je hond vast blijven plakken aan het ijsje. Net zoals je niet als het vriest een lantaarnpaal moet gaan likken. 😅

Hoe herken je oververhitting?
Je hoopt het niet, maar wat als je hond toch per ongeluk oververhit raakt; hoe herken je het en wat kan je doen?

Symptomen:

  • Hond is onwel en kan flauwvallen
  • Lichaamstemperatuur is 41 graden of hoger
  • Warme oren en voetzolen
  • Rode slijmvliezen
  • Minder alert, reageert minder goed op aanspreken
  • Meestal nauwelijks in staat om te lopen

Wat te doen:

  • Zet de hond onder lauwkoud stromend water. Niet starten met koud water! Dat kan zorgen voor een hartaanval door een te snelle temperatuursschommeling. Doordreng de hele vacht met het stromende water. Als je geen tuinslang hebt, dan kan gieten met een emmer/gieter of royaal afsponsen ook.
  • Geen (stromend) water tot je beschikking? Zet de hond voor een airco of ventilator en richt eerst op de kop, zodat de warme vochtige uitademingslucht kan worden afgevoerd. Let er wel op dat de ogen niet uitdrogen.
  • Mocht een hond enorm warm zijn en bovenste twee methodes niet afdoende lijken te helpen, kan je ook de buik kaal scheren voor optimaal resultaat. Maak de buik nat en richt de ventilator op dit gedeelte; de buikholte is sterk doorbloed, waardoor de hond snel kan afkoelen.
  • Bel de dierenarts voor overleg tijdens het koelproces voor advies over wat het beste is om te doen in jullie situatie.

Is je hond weer op temperatuur en alerter? Maak hem droog en voorkom daarmee dat deze onderkoelt raakt. Breng de hond altijd even langs de dierenarts, ook als het zelf gelukt is om je hond af te koelen voor een nacontrole.

Hitteprotocol Hondenschool Epe
1) Tot 25 graden: de lessen gaan gewoon door. Er is voldoende schaduw op ons trainingsveld en het gras zorgt voor een koel oppervlakte aan de poten en buik van de honden.
2) Tussen 25 en 28 graden: de instructeur bepaalt of de les door kan gaan in aangepaste vorm of verzet wordt naar een ander moment.
3) Er is géén les bij temperaturen boven de 28 graden.

Geniet van het zomerse weer en houd jullie (honden)hoofd koel!

 

Gediplomeerd Kynologisch Instructeur en tevens eigenaar Hondenschool Epe

Telefoonnummer:

E-mail:

Social media

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij Hondenschool Epe!

Ben je op zoek naar een cursus voor je hond, in een groep of juist bij jullie thuis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vinden het belangrijk dat de hond én 'baas' gezien worden, dus houden we onze groepen bewust klein en is er tijdens de les ruimte voor persoonlijke aandacht of we plannen een privéles.

Vragen? Stuur een WhatsAppbericht naar 06-38995572 of mail naar info@hondenschool-epe.nl. We horen graag van jullie!